El diagnòstic de l’epilèpsia es pot endarrerir fins a 10 anys

Cada any es diagnostiquen més de 10.000 nous casos a Espanya i ja són 400.000 les persones que sofreixen aquesta malaltia.

El darrer informe publicat per la Societat Espanyola de Neurologia apunta que fins a 400.000 persones a Espanya pateixen aquesta malaltia neurològica i els seus experts, a més, adverteixen del perill d’agafar tard la malaltia, que arriben a col•locar en 10 anys en els casos més extrems. Aquestes mateixes dades indiquen que cada any es diagnostiquen entre 12.000 i 22.000 nous casos.

Aquesta malaltia, a més, s’ha convertit, segons dades d’aquest informe, en la segona causa de consulta ambulatòria neurològica després del mal de cap comú i també en la segona causa d’atenció neurològica a urgències només superada per l’ictus. En quan a la hospitalització, l’epilèpsia és la tercera causa neurològica d’ingrés, i no només a causa de les crisis, sinó dels accidents que en deriven.

El document elaborat per la Societat Espanyola de Neurologia assevera mitjançant una enquesta a pacients, que el 70% veu la seva qualitat de vida greument perjudicada i més del 60% ha vist afectat el seu rendiment acadèmic a causa de les patologies psicològiques derivades d’aquesta malaltia, com les depressions. A més, la taxa d’atur entre aquestes persones és un 40% més elevada respecte la de les persones que no tenen aquesta patologia.

A més, suposa una gran càrrega per a la família o els tutors encarregats de la persona que pateix aquesta malaltia: el percentatge de persones que tenen algun familiar afectat per aquesta malaltia i han hagut de deixar la feina per fer-se’n càrrec ascendeix al 30%. L’esforç, a més, és majúscul, ja que els malalts no només presenten problemes mèdics, sinó també cognitius i d’adaptació social.